This is my blog. Though I am lost, but my legacy remains. And I love Mona.

This is my blog. Though I am lost, but my legacy remains. And I love Mona.
My name is Adif and I am handsome.

30 September 2012

Ngerepak 2

Nang ada ngerepak dah ada bernombor.
ini adalah ujian
Bukan apa, nak luahkan dgn kawan-kawan, sik maok lah menambahkan beban orang lain nak pikir masalah kita pulak. Nak cerita dengan orang tua, sik maok lah. Mesti orang tua akan madah benda kecik-kecik pun maok pikir kah.
So luahkan di blog tokjak lah. Bukan ada orang baca pun. 
Lain orang, lain lah caranya nak release tensen. Ada orang pegi minum, ada orang pegi shopping, ada juak pegi carik punching bag. My personal favorite is pegi jak Carefour Wangsa maju ya pegi main House of the Dead di arked. Puas dapat nembak zombie.

So back to my ngerepak. 
Manusia, of course lah aku nak ngerepak pasal manusia, sebab manusia tok ada otak compare dgn hidupan lain, tapi kadang-kadang otak ya sik maok dipakei. Ntah apa dipikir. Agak agak lah nak. 
Bila kita molah jaik ka bait ka dengan orang lain, semua ya ada balasan. Mungkin di dunia, mungkin di akhirat. Adakalanya, balasan untuk kebaikan dan jasa kita di balas buruk oleh orang lain, standardnya, mesti kita marah, tapi yakinlah, semua ya adalah ujian dari Allah. Ada juak orang tok jaik olahnya, tapi sentiasa kaya raya, murah rezki dan hikupnya lancar sikda masalah, mesti kita rasa macam sik puas hati tapi yakin lah, semua tok adalah ujian Allah. Tok bukan cakap-cakap kosong, mungkin sik penting tapi adalah pesanan untuk sapa yang membaca dan pesanan dan ingatan untuk diri aku sendirik. 
Kadang-kadang bila kita udah senang, kita lupa masa susah payah kita, kenak? sebab kita sik maok pandang belakang lagik, sik maok ingat kesusahan yaa, dengan sapa kita susah and so on. Tapi, sik salah mun sekali sekala kita ingat balit waktu ya, sebagai pengajaran dan taulan untuk diri yang dah bersenang lenang agar sik tersilap langkah kembali ke zaman kesusahan ya. 
Cukup kesian dengan orang yang sik pikir perasaan orang lain, yang hanya berpaut dengan orang lain apabila susah, bila senang buat sik tauk jak. Agak-agak lah kamu. Ingatlah, what goes around comes around. Mungkin sik terjadi dengan kamu, akan terjadi dengan anak cucu keturunan kamu dan waktu itu kamu itu hanya mampu tengok sahaja kerana sudah tidak berdaya nak buat apa-apa.
Mudahan, bila ujian itu terjadi dengan kamu nanti, kamu ingatlah, ianya adalah ujian dan balasan kepada apa yang telah kamu lakukan.
Tiba-tiba jadi kamu apa cerita.
Ya lah tek, mun nak ngerepak, sampei esok sik abis so okay lah. I off lok.. Esok Monday and duuhhh..... Monday monday.....

Love, MonaMoochiku

No comments:

Twitter Bird Gadget